Lubo International
01-10-2021

Voor Georg Fischer was Lubo de oplossing

Ruim 6 jaar geleden presenteerde Peter de Bruine zijn Lubo-smering aan ons. Het bezoek van Peter kwam op precies het goede moment. In die tijd waren de RVS-bouten van onze fittingen – voor water- en gasleidingen – nog voorzien van een PTFE-coating om koudlassen tegen te gaan. We liepen met deze coating tegen enkele problemen aan.


Zo was de slijtagegevoeligheid van deze coating relatief hoog. Na het 2 a 3 keer hergebruiken van de bouten werden ze onbruikbaar. Dat was een issue voor ons aangezien onze fittingen voor hergebruik geschikt zijn. Zodoende waren we geregeld genoodzaakt extra bouten- en moerensetjes als spare-parts na te leveren. Daarnaast zat de leverancier van de PFTE-coating vaak tegen de grenzen van de vernieuwde milieueisen aan. Door de beperkte toegestane uitstoot liep de productie terug en kon de leverancier niet meer voorzien in onze levering- en kwaliteitsbehoefte. Ten slotte sloot de coating niet aan bij onze milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen.

Wij zijn toen een groot onderzoek gestart naar alternatieve smeringen. De Lubo-smering was één van de vele alternatieven. Bij het onderzoek keken we specifiek naar twee aspecten:

  • Het aantal keer dat een bout/moer-combinatie (her)gebruikt kon worden voordat er sprake was van koudlassen.
  • De ontwikkeling van de voorspanning ten opzichte van het aandraaimoment bij hergebruik.

In de technische testopstelling, die wij speciaal voor dit onderzoek hebben ontwikkeld, kwam de Lubo-smering als overtuigende winnaar uit de bus. De periode erna hebben we nauw samengewerkt voor de Lubo-smering vrijgegeven kon worden voor toepassing in onze producten. Zo was de wrijvingscoëfficiënt veel beter met de Lubo-smering en moesten we nieuwe aandraaimomenten vaststellen. Daarbij speelde ook nog de zoektocht naar de meest optimale laagdikte van de Lubo-smering. Na een jaar gingen onze producten officieel met Lubo-gecoate bouten de deur uit en konden onze klanten profiteren van nieuwe voordelen:

  • Ook als de bouten krom of beschadigd zijn, blijft aandraaien makkelijk door de smering
  • De bouten kunnen vaker hergebruikt worden
  • De smering is milieuvriendelijk
  • Koudlassen komt niet meer voor bij de bouten met Lubo-smering
  • De smering draagt bij aan een algehele snelle en makkelijke installatie

Nu zes jaar later zijn we nog steeds erg tevreden met de Lubo-smering. We hebben tot op de dag van vandaag geen enkele kwaliteitsissue meer gehad op het gebied van onze bouten en moeren en is het naleveren van spare-parts aanzienlijk gereduceerd. Daarnaast zijn wij met de keuze voor Lubo International al goed voorgesorteerd ten aanzien van de toegenomen wet- en regelgeving op het gebied van PFAS en sluit de Lubo-smering goed aan bij onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Gerelateerde berichten

Lubo International
02-07-2024

Nieuwe samenwerking met DaeHwa Industry Corporation Co. Ltd.

Virgil Soeroredjo heeft onlangs zijn tweede reis naar Zuid-Korea voltooid, waar hij…

Lees meer
Lubo International
03-04-2024

Unieke doorbraak: Lubo Fasteners blijven functioneren onder cryogene omstandigheden!

Op 19 januari hebben we onze Lubo Fasteners laten testen in het…

Lees meer