Virgil Soeroredjo
27-03-2023

PFAS: Welke is groener?


Nederland heeft samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een voorstel ingediend om de productie, de import en het gebruik van PFAS in de EU te verbieden.

Verduurzamen en het zoeken naar juiste alternatieven voor PFAS houdende materialen zijn voor de Infra & Aqua wereld een issue.

Bij nieuwbouw en onderhoud van leidingwerk, pompen en kleppen wordt namelijk veel gebruik gemaakt van gecoate bouten en moeren of een smeermiddel op basis van milieuonvriendelijke stoffen. Juist in een natte en zanderige omgeving, zowel boven als ondergronds, is de toepassing van coatings en smeermiddelen noodzakelijk om een sluitende flensverbinding te verkrijgen. Dit is nu juist het probleem. Door weersinvloeden, vervuiling van zand tussen de bout-moerverbinding of beschadigingen op de schroefdraad komen er deeltjes van de coating of smering in de grond en het grondwater terecht. Hier is dus een directe link naar PFAS. We weten dat er gesmeerd moet worden, maar vragen we ons wel af of het huidige gebruik van coatings en smeermiddelen nog goed en duurzaam is?

Bij veel toepassingen kan het ook gewoon anders; met Lubo Fasteners.
Lubo Fasteners zijn duurzame bevestigingsmaterialen voorzien van een droge, milieuvriendelijke smering. De bouten hoeven niet meer gecoat of ingesmeerd te worden met vervuilende pasta’s.
De kern van Lubo Fasteners is in twee woorden: pure innovatie. ‘Puur’ vanwege het duurzame karakter, zonder chemicaliën. En ‘innovatief’ doordat het gebruik van Lubo Fasteners tijd- en kostenbesparing oplevert.

Dat betekend monteren op een ecologisch verantwoorde manier.

Gerelateerde berichten

Steven de Bruine
06-09-2023

BEZOEK ONS OP DE AQUARAMA BEURS IN LEUVEN

De Brabanthal in Leuven wordt zoals jaarlijks in oktober the place to…

Lees meer
Virgil Soeroredjo
14-04-2023

Goedgekeurd voor gebruik in drinkwater.

Lubo blijft innoveren!   We zijn trots om te melden dat Lubo…

Lees meer